poniedziałek, 27 lutego 2017

ZmianyZmiany, baton "Farmer" burak + czosnek - Recenzja

Uwielbiam surówkę, którą przyrządza moja mama. Prostota składników: gotowane buraczki, surowa cebula, czosnek i papryka. Odrobinę oleju oraz octu winnego - i pyszny dodatek do obiadu czy kanapki gotowy! Nie ukrywam zatem, że połączenie buraka z czosnkiem w kolejnym, testowanym przeze mnie wariancie smakowym od ZmianyZmiany, z marszu uważałam za trafione. A o tym, czy uprzedzenia i przewidywania można uznać za słuszne - w dalszej części wpisu :)

piątek, 24 lutego 2017

BeHarmony, batony Energeo i Regeneo - Recenzja


Dzisiejsi bohaterowie dedykowani są sportowcom, lecz poszukiwacze zdrowych przekąsek także będą zadowoleni. Dlaczego akurat sportowcom...? Solidne batony (75 g - gramatura największa z dotychczas przeze mnie jedzonych, pomijając znane ciacho-batony) bazują głównie na węglowodanach prostych w postaci daktyli i rodzynek, co sprawia, że w stosunkowo niewielkiej i niezbyt trudnej do strawienia objętości organizm dostaje niezbędny zapas energetyczny, a także substancje potrzebne do jego prawidłowej regeneracji. Ale, przede wszystkim - są obłędne w smaku. Ciekawi, co jeszcze wyróżnia wspomnianych "braci"? ;)

środa, 22 lutego 2017

(Nie)Tłusty czwartek, czyli zdrowe cynamonki z rodzynkami


Już jutro Tłusty czwartek. Kto z Was będzie szamał pączka? Jeden to ok. 300 kcal i o ile nie zjemy ich góry (pozdrawiam mojego tatę :*), to krzywdy nam nie zrobi :) Moja mama nigdy ich nie smażyła (robiła, natomiast, faworki), tata zazwyczaj kupował je w cukierni. Tego dnia najlepiej smakowały z konfiturą różaną i lukrem. Moja mama pamięta z kolei, jak w stanie wojennym (lub jego okolicach) stała przy cukierni A. Bliklego na Nowym Świecie w Warszawie i przez szybę delektowała się widokiem lukrowanych maleństw ze skórką pomarańczową. Gdy po latach przywiozłam jej "najlepsze pączki świata", to wspomnienie z przeszłości uległo weryfikacji z szarą rzeczywistością ;)

poniedziałek, 20 lutego 2017

ZmianyZmiany, baton warzywno-bakaliowy "Farmer", Pikantny Pomidor - Recenzja


Tyle się już naczytałam recenzji niemal kultowych, niebanalnych batonów od ZmianyZmiany, że jak tylko otrzymałam paczuszkę, to zabrałam się do testów :D Na pierwszy ogień poszedł Pikantny Pomidor, którego porównania do domowego ketchupu czy sosu na pizzy z dodatkiem oregano przyprawiały mnie o ślinotok.

niedziela, 19 lutego 2017

Naturalne batony z mocą, czyli współpraca z BeHarmony

 Ostatnio otrzymałam paczkę od firmy BeHarmony, która zajmuje się produkcją i sprzedażą bakaliowych przekąsek. Posiadają dwie linie produktowe - jedną, dedykowaną sportowcom (Energeo i Regeneo), a drugą - dawniej dzieciom, dziś - osobom po prostu aktywnym. Niezależnie od tego, do której grupy się zaliczacie - zapewniam Was, że taka przekąska znajdzie się w zdrowej diecie każdego. No, chyba że ktoś po prostu nie przepada za bakaliami ;) Z mniejszą serią spotkałam się raz w jednym ze sklepów ekologicznych niedaleko moich rodziców (jeszcze w zeszłym roku) i jeden z batonów trafił w moje ręce, by następnie powędrować do zaprzyjaźnionej Ani, której, nota bene, wariant malinowy bardzo smakował i trafił do jej Ulubieńców Sierpnia 2016 r. Długo później zniknęły z mojego pola widzenia i były dla mnie niedostępne, jednak dzięki uprzejmości BeHarmony mogę dla Was zrecenzować ich wszystkie produkty :)

piątek, 17 lutego 2017

Oho, baton owocowo-warzywny Aria - Recenzja


 Przyszedł czas na kolejną nowość od Oho - choć jego nowość się już zdążyła ugruntować. Aria kusiła swoim połączeniem smakowym, a rekomendacja Zuzi dodatkowo zachęciła mnie do przygarnięcia tego wariantu. Marynarz Niko miło mnie zaskoczył, więc z wielkim zapałem przystąpiłam do organoleptycznej analizy ;)

środa, 15 lutego 2017

Wzmocnij odporność porcją surówki!


W domu mamy obecnie mały szpital. Mamę powaliła grypa, tata zmaga się z osłabieniem (bo grypę "przechodził"), brat po operacji, a ja się jeszcze jako-tako trzymam. Oprócz prawie codziennego koktajlu (jedną z inspiracji znajdziecie tutaj), naparu z imbiru i ciepłego ubioru, podstawą domowej kuracji są świeże warzywa - najlepiej w formie surówki. Idealnie sprawdzają się nie tylko do obiadu, ale także jako dodatek do kanapki czy jedzone "ot tak". Dzisiaj dwie propozycje, za którymi szaleję - buraczana oraz marchewkowo-porowa. Buraki działają wzmacniająco, wzmagając produkcję krwinek. Są polecane przy niedoborze żelaza i dobrze wpływają na samopoczucie :) Czosnek jest znany od dawna ze swych właściwości antywirusowych i przeciwbakteryjnych, a także stanowi świetny prebiotyk dla wsparcia dobrej flory bakteryjnej (pamiętajcie - zdrowie, a w tym odporność, zaczyna się w brzuchu!). Podobne działanie wykazuje por, który na dodatek jest bogaty w siarkę, a marchewka to dobre źródło witaminy A. Już pomijając kwestie zdrowotne... Obydwie surówki są po prostu przepyszne!
Na moim blogu ukazały się także:

Składniki na surówkę z buraczków:
  • 4 duże, ugotowane (lub upieczone) w skórce buraki
  • 1 cebulka
  • pół dużej, czerwonej papryki
  • łyżka lub dwie oleju (najlepiej lnianego nierafinowanego)
  • ok. łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz, ząbek czosnku, majeranek
Buraki obieramy ze skórki i trzemy na tarce (na dużych oczkach). Cebulkę i paprykę siekamy w kosteczkę, ząbek przeciskamy przez praskę. Dodajemy olej oraz przyprawy. Całość mieszamy.



Składniki na surówkę z pora i marchewki:
  • 3 pory (białe części)
  • 4 duże marchewki
  • pół dużego jabłka lub jedno małe (u mnie: Reneta)
  • Łyżka oleju lnianego
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Pory kroimy w cieniutkie plasterki. Posypujemy solą i ugniatamy dłonią, żeby puściły sok. Na tarce trzemy jabłko oraz marchew. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy olej oraz jogurt i mieszamy.

Smacznego!

poniedziałek, 13 lutego 2017

Macro Snack Bite - energetyczne kulki - recenzja porównawcza

 Jak już widzieliście w moim haulu zakupowym z Australii, w sklepie Woolworths zakupiłam dwie praliny bakaliowe - jedną w wersji Apricots, Almonds & Quinoa (Morele, migdały i komosa), a drugą  - Cashew, Cranberry & Amaranth (Nerkowce, żurawina i amarantus). Dzisiaj zapraszam Was do zapoznania się z recenzjami tych "Kulek mocy" w kombinacjach smakowych niespotykanych na rynku europejskim :)

piątek, 10 lutego 2017

Gacjana, chałwa lniana żurawinowa i orzechowa - Recenzja


Jak wspomniałam Wam ostatnio w moim poście z haulem zakupowym, dostałam paczkę od firmy Gacjana z chałwami lnianymi. Jedna była o smaku żurawinowym, natomiast druga - orzechowym.  Chałwa lniana? Przecież chałwę robi się albo z sezamu, albo ze słonecznika, a nie z siemienia lnianego - tym bardziej moja ciekawość została podsycona :)

środa, 8 lutego 2017

Zdrowe Michałki! Bez cukru i utwardzonego tłuszczu!



Stali czytelnicy mojego bloga wiedzą, jak kocham te małe cukierasy... Klasyczne, białe i kokosowe są najlepsze na świecie! Po wyeliminowaniu z diety białego cukru i śmieciowego jedzenia, brakowało mi tych słodkości. Bliski ideałowi okazał się baton od Legal Cakes - Chiacho - który zainspirował mnie do przygotowania własnej wersji :) Ponieważ nie mam odżywki białkowej, użyłam mleka w proszku odtłuszczonego - dodaje odrobiny słonego smaku oraz wnosi wiele do konsystencji, jednak myślę, że zwiększenie ilości mąki kokosowej zamiast dodatku mleka także będzie dobrym rozwiązaniem :) Wspomniany baton od Legal Cakes jest posiłkiem białkowo-tłuszczowym, poniższy przepis natomiast - węglowodanowo-tłuszczowym. I choć użyte składniki nie czynią go niskokalorycznym... To nie ulega wątpliwości, że stanowi pełnowartościową przekąskę, bogatą w błonnik, zdrowe tłuszcze oraz mikro i makroelementy. Serdecznie polecam wypróbować!

poniedziałek, 6 lutego 2017

Bombus, baton Raw Protein, Banana - Recenzja

Mam dzisiaj dla Was recenzję ostatniego wariantu smakowego batonów z serii Raw Protein od Bombus (Peanut Butter, Cocoa Beans). Banan kusił mnie najmniej i właściwie dopiero po spróbowaniu cudownych, suszonych bananów postanowiłam go kupić. Później dostałam go w paczce od Bombusa i tak miałam okazję zweryfikować swoje odczucia :)

niedziela, 5 lutego 2017

Haul zakupowy - E. Leclerc i sklepy ekologiczne + współpraca z Gacjana



 Przy okazji pobytu w rodzinnym mieście, w nagrodzie za wysiłki podczas sesji postanowiłam zrobić mały eko-shopping. Starałam się przy tym zachowywać zdrowy rozsądek i kalkulować ceny z racji tego, że sama (na razie) nie zarabiam (no, stypendium naukowego nie liczę), a jakby nie patrzeć - poniższe produkty są swego rodzaju fanaberią, bez której spokojnie można się obyć w codziennym życiu. Do mojego koszyka zazwyczaj trafiają zdrowe przekąski i słodycze w postaci czekolad bez cukru (tutaj króluje marka Torras, zdecydowanie - lecz nie wszystkie tabliczki zostały zrecenzowane), batonów daktylowych czy słone wafle lub insze paluszki. Czasem szarpnę się na jakieś masło orzechowe - choć definitywnym ulubieńcem są te z arachidów marki Natur Avena (zwłaszcza kakaowe!). No, koniec gadania, czas na konkrety!

piątek, 3 lutego 2017

Cocofina, baton Kokos & Daktyle - Recenzja

Ostatnim spróbowanym przeze mnie wariantem batonów od Cocofina był ten z daktylami i - obowiązkowo - wiórkami kokosowymi. Zostawiłam go na koniec, bo kombinacja smakowa nie jest jakaś ekscytująca - dość proste połączenie rodzynek, daktyli i wiórków z odrobiną płatków owsianych. Nie miałam specjalnych oczekiwań co do niego poza tym, że po spróbowaniu wariantu kakao & kokos spodziewałam się olbrzymiego zasłodzenia. Czy słusznie?

środa, 1 lutego 2017

Gryczane pancakes - bez glutenu, laktozy i cukru!


Dzisiaj czas na urozmaicenie śniadaniowego menu! W lodówce zalegało mi pół banana i trochę mleka roślinnego, więc postanowiłam wyczarować bezglutenowe, bezlaktozowe i bezcukrowe pancakes. Są bardzo sycące i odżywcze. Moje nabrały kakaowego koloru dzięki użyciu mleka z dodatkiem kakao. Jeśli chcecie taką wersję, a nie macie kakaowego mleka - dodajcie łyżeczkę karobu lub kakao 100%. Smak świetnie wzbogaca aromat oleju kokosowego, więc z niego nie rezygnujcie :) Do masy możecie też dodać np. cynamon, aromat waniliowy, migdałowy czy skórkę pomarańczy. Gorąco polecam!